UMK Umumkan Peluang Pekerjaan untuk Pengajar Bahasa

SELASA I 27 FEBRUARY 2024 - Dalam usaha berterusan untuk memperluas tawaran pendidikannya, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) telah mengumumkan kekosongan jawatan untuk pengajar bahasa secara sambilan dan sepenuh masa. Universiti ini mencari pendidik yang dinamik dan berbakat untuk menyumbang kepada jabatan bahasa mereka, dengan tumpuan kepada Bahasa Thailand, Bahasa Mandarin, Bahasa Jepun, dan Bahasa Perancis.

Jawatan yang ditawarkan termasuk 'Pengajar Sambilan' dengan ganjaran bulanan maksimum RM 1,500 dan 'Pengajar Sambilan Sepenuh Masa' dengan gaji bulanan RM 2,188. Calon dikehendaki memiliki sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda dengan kepujian kelas kedua dalam bidang yang berkaitan dan diiktiraf oleh universiti.

Calon harus mempunyai sekurang-kurangnya kredit dalam Bahasa Melayu di peringkat SPM atau setaraf dan dikehendaki mempunyai kemahiran dalam Bahasa Inggeris, dengan kelayakan minimum MUET Band 3 atau yang setara.

Tempoh permohonan dibuka dari 27 Februari 2024 hingga 7 Mac 2024. Individu yang berminat dikehendaki mengemukakan Curriculum Vitae (CV), transkrip akademik, dan bukti kelayakan, termasuk diploma dan sijil kemahiran bahasa seperti MUET, TOEFL, atau IELTS.

Untuk maklumat lanjut atau pertanyaan, calon boleh menghubungi Seksyen Pemilihan Staf, BPSM, di spel.hrm@umk.edu.my atau hubungi 09-7797689/7674.

UMK menggalakkan pendidik yang bersemangat yang ingin memajukan kerjaya mereka dalam suasana akademik yang dinamik untuk mengambil peluang ini. Tempoh kontrak untuk jawatan adalah satu semester, dengan kemungkinan lanjutan enam bulan, dan terma yang boleh dirunding.

Inisiatif ini adalah sebahagian daripada komitmen UMK untuk memupuk keusahawanan dan kemahiran bahasa di kalangan pelajarnya, sebagaimana yang tercermin dalam moto mereka "Keusahawanan Teras Kami". Universiti itu menantikan kedatangan ahli fakulti baru ke komuniti mereka yang bersemangat untuk menyumbang kepada pertumbuhan dan kejayaan institusi.